Prezentarea proiectului Obiectul proiectului Prognoza viiturilor Evitarea accidentelor provocate de viituri Contactati-ne


Prognoza Viiturilor

____________________________________

O pondere importanta in producerea inundatiilor o au viiturile rapide.

Viitura este un fenomen de crestere si descrestre rapida si semnificativa a debitelor si nivelelor unui curs de apa iar viitura rapida are un timp de crestere de maxim 6 ore.

Sistemul de avertizare in caz de viituri are la baza prognoza hidrologica stabilita in cadrul INHGA. In cazul bazinelor hidrografice cu suprafete mici de receptie (F < 100,200 km2) timpul de raspuns la ploaie este foarte scurt (de ordinul a 15 minute pana la cateva ore) ceea ce face imposibila utilizarea modelarii hidrologice.

Asigurarea de avertizari in timp real impune o evaluare rapida a precipitatiilor furnizate de statiile automate, informatiile radar si compararea acestor valori de precipitatii cu diferite praguri critice de precipitatii asociate cu cotele de aparare (sau de risc) prestabilite.

Legatura dintre pragurile de precipitatii, care conduc la atingerea/depasirea cotelor de aparare in sectiunile ce controleaza bazinele mici cu regim torential se poate stabili pe baza corelarii caracteristicilor viiturilor cu factorii declansatori ai acesteia.

Pe baza corelatiilor se pot prestabili praguri ale caracteristicilor precipitatiilor (cantitate, durata, etc.), care pot declansa viiturile rapide. In momentul prognozarii sau inregistrarii in operativ a acestor valori prestabilite se pot emite imediat avertizari catre factorii de decizie, care pot face estimari privind gravitatea si riscul evenimentului.

Avantajul metodei este atat scurtarea timpului de emitere a avertizarilor (imediat dupa inregistrarea ploii), cat si faptul ca informatia de la o singura statie pluviometrica poate fi folosita ca informatie avertizoare pentru o zona mai larga (pentru care este reprezentativa) si care poate acoperi suprafata bazinala a mai multor rauri.
________________________

Factorii care influenteaza scurgerea in bazinul reprezentativ Teleajenul Superior (Cheia)

P R O G N O Z A